SOĞAN YAHNİSİ

Kolejna potrawa dla fanów cebuli:) Konkretny gulasz z dużą ilością cebuli.

Składniki:

  • 500 g jagnięciny lub miękkiej wołowinki
  • 700 g cebuli (jak najmniejszej)
  • 2 pomidory 
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz, sól, tymianek, pul biber
  • oliwa
Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z czosnkiem, tymiankiem i lekko solimy. Dodajemy pomidory, a po chwili całość zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy cebule - w całości dlatego muszą być to  małe cebule. Dodajemy koncentrat i resztę przypraw. Dusimy aż woda odparuje, a cebula będzie miękka.


5 komentarzy:

  1. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mogłabyś podać jakiś przepis na udka z kurczaka (np:z wykorzystaniem jałowca)bo faktycznie u nas do drobiu raczej nie wykorzystuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. To powinna być jakaś konkretna cebula, czy chodzi tylko o rozmiar?
    Też dołączam się do prośby o coś z kurczakiem, dobry tavuk nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w Turcji taką malutką cebulę można kupić osobno:) w Polsce trochę musimy się namęczyć i powybierać mniejsze sztuki. Ja też mam cholerną ochotę na coś kurczakowego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta malutka cebulka w Turcji nazywa sie güver. W Polsce dostępna jako szalotka (lub czosnek askaloński).

    OdpowiedzUsuń