TARAMA MEZESİ

Pasta z kawioru - coś pysznego!! W Turcji spotkamy ją raczej w lepszych restauracjach, ale co za problem zrobić ją w domu?:) Jak zawsze wystarczą odpowiednie składniki i odrobina chęci. Zrobienie taramy zajmuje 15 minut. Podaje się ją z grzankami z chleba tostowego. Mi osobiście najlepiej smakuje na koniec dnia kiedy już mogę się relaksować i wygodnie rozsiąść przy dobrym filmie. Do tego białe schłodzone wino, ukochany obok i nic więcej nie potrzeba :)

Składniki:

  • 100 g kawioru czerwonego lub złocistego
  • 2 kromki bułki pszennej lub chleba tostowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • mleko
  • sól


Przygotowanie:
Odcinamy skórkę chleba i moczymy go chwilę w letnim mleku i lekko odsączamy. Dodajemy starty czosnek, kawior i miksujemy. Osobno mieszamy oliwę z cytryną i powoli dodajemy do reszty mieszając. Pastę można przybrać oliwkami, zieleniną lub czarnym kawiorem. Kolor zależy oczywiście od tego jakiego kawioru użyjemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz