HASAN PAŞA KÖFTESİ

Kawał mięcha, gotowane ziemniaki + jarzynka?? O NIE!! Niektórzy naprawdę pozbawieni są wyobraźni i istnieje dla nich tylko jeden szablon na przygotowanie obiadu....A to pyszne klopsiki z tak prostych składników.

Składniki:

klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa (wołowinka najlepiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pul biber
  • słodka papryka
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • tymianek
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

krem ziemniaczany:

  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki mleka
  • sól

dodatki:

  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ser kaşar lub inny twardy ser o wyrazistym smaku (świetnie nadaje się parmezan)


Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy najlepiej w mundurkach aż będą dość miękkie. Obieramy je ze skórki póki są gorące, wrzucamy do garnka i rozdrabniamy z masłem. Następnie dodajemy mleko, sól i dokładnie dukamy aby wyszło gładkie pure. 
Mięso mieszamy z podanymi przyprawami, startą cebulką, czosnkiem i olejem. Formujemy płaskie klopsiki w których robimy dołek i układamy je w formie, w której będziemy je piec. Z 0,5 kg mięsa powinno ich wyjść 10 - 12. Sypiemy do nich starty ser i nakładamy pure, na które również dajemy ser. Zamiast tego można po prostu pure przygotować ze startym serem (3 - 4 łyżki). 
W szklance wody rozrabiamy łyżkę koncentratu pomidorowego i wlewamy do naczynia z klopsikami.
Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni 20 - 30 minut.



4 komentarze:

  1. Fajny przepis, kiedys z pewnoscia sprobuje. Pytanie jaki olej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jak olej to zwykły słonecznikowy:) jego przeważnie używa się w Turcji no i oczywiście oliwy z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ulubiona wersja mielonego :)

    OdpowiedzUsuń