KAPUSKA

Pewnie większości ta nazwa skojarzyła się z kapustą. I słusznie ;)  Można powiedzieć, że jest to taki turecki bigos. Kapuskę można zrobić również w wersji bezmięsnej. 

Składniki:
- 1 mała biała kapusta
- 1 duża cebula
- 250 g mięsa mielonego lub pokrojonego w kostkę (wołowina)
- 1 szklanka bulguru
- pół szklanki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki oleju
- 5 - 6 szklanek wody
- sól, pieprz, pul biber

Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy w piórka, cebulę w kostkę. Na oleju podsmażamy najpierw cebulę i mięso, a następnie dodajemy kapustę, bulgur, koncentrat i przyprawy. Po wymieszaniu zalewamy wodą i gotujemy 15 - 20 minut aż woda odparuje.



1 komentarz:

  1. Koniecznie do wypróbowania ☺️ A czy spotkałaś się może z kapustą białą duszoną na oliwie z suszonymi porzeczkami? Jadłam tę kapustę w Turcji i bardzo mi smakowała. Znalazłam przepis na internecie i próbowałam ją zrobić ale niestety kapusta nie przypominała tej z Turcji. Może przepis był nie taki albo kucharka kiepska.

    OdpowiedzUsuń