İSLİM KEBABI

Roladki z bakłażana z mięsnym nadzieniem. Kocham to! Sam smak smażonego bakłażana jest pycha, a w połączeniu z mięsem i przykrywką z pomidora to już w ogóle cudo:). Nadzienie to przeważnie mięso w małych kawałkach, ale bardziej polecam mielone - lepiej komponuje się z delikatnym bakłażanem. 


Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 300 g wołowiny (mielone lub pokrojone w małą kostkę)
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- papryczki sivri biber lub zwykła zielona
- sól, pieprz
- pul biber, kmin rzymski lub kolendra
- olej
- oliwa z oliwek
- wykałaczki :)

Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry, delikatnie nacieramy solą z obu stron i zostawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie można zająć się nadzieniem.
Pomidory, cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na olej. Następnie dodajemy mięso, przyprawy i lekko podsmażamy.
Bakłażanóy smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu bierzemy się za robienie roladek - 2 - 3 plastry bakłażana krzyżujemy ze sobą, a na środek nakładamy mięso i zawijamy. Na wierzchu każdej roladki kładziemy plaster pomidora, kawałek zielonej papryki i wbijamy wykałaczkę aby roladki się trzymały. Roladki pieczemy 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz