PATLICAN MUSAKKA


Zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa. Pochodzi z Grecji (Moussaka), ale w Turcji jest równie popularna. Żeby była jeszcze smaczniejsza można zalać ją sosem beşamel.
Najlepiej smakuje ze smażonymi plastrami bakłażanów, ale jeżeli chcemy danie mniej kaloryczne lub mamy lenia plastry bakłażana można ugotować. Nie trzeba wtedy pilnować i przewracać każdego smażącego się krążka :)


Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 300 g mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina)
- 1 cebulka
- 2 - 3 pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
- sól, pieprz, kmin rzymski
- olej
- oliwa z oliwek
- bułka tarta

Beşamel sos
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2,5 szklanki mleka
- pół szklanki sera kaşar lub parmezan
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka cukru, szczypta soli


Sposób przygotowania:

Mięso podsmażamy na oleju z cebulką i przyprawami. Bakłażany kroimy w plastry, lekko nacieramy solą i smażymy na oliwie z oliwek. Jeżeli chcemy wersję lekką plastry bakłażana gotujemy żeby zmiękły, ale nie rozpadały się. Układając je w formie do zapiekanki należy je skropić oliwą mniej lub więcej. Często stosuję ten sposób, gdyż jest mniej pracochłonny. Jednak wersja smażona jest smaczniejsza:). Formę smarujemy olejem i sypiemy bułką tartą. Układamy na przemian - bakłażany, mięso, pokrojone pomidory. Wszystko zależy od wielkości formy, ale przeciętnie wychodzą 3 takie warstwy. Obojętnie jaki składnik znajdzie się na warstwie wierzchniej. Składniki musakki mą być również wymieszane, a nie układane warstwami. Jeżeli mamy ochotę robimy beşamel sos: w garnku rozpuszczamy masło i mieszamy je z mąką. Następnie dodajemy mleko i resztę. Mieszamy aż sos nabierze gęstej konsystencji. Zalewamy wierzch zapiekanki. Można również posypać bułką tartą. Musakkę ze smażonym bakłażanem pieczemy 20 minut, z gotowanym koło 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz