TAVUK GÖĞSÜ


Dosłowne tłumaczenie nazwy tego deseru to pierś kurczaka;). I coś w tym jest gdyż po przygotowaniu naprawdę przypomina kawałek kurczaka.

Składniki:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka skrobi lub 1 - 2 małe kawałki damla sakızı (mastyks)
- 5 - 6 łyżek cukru lub 3/4 szklanki cukru pudru.
- aromat waniliowy
- 1/4 kostki masła
- cynamon

Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, skrobię i mieszamy dokładnie. Następnie dolewamy mleko i również dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy cukier i aromat. Po paru minutach gotowania uzyskamy gęsty budyń. Przelewamy go do formy - najlepiej szklanej. Wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny aż zastygnie i kroimy na kawałki. Z dodatkiem damla sakızı będzie to na pewno łatwiejsze :). Każdy kawałek sypiemy cynamonem.


1 komentarz:

  1. Podobnoż tavuk gogusu, ponieważ do tej potrawy dodaje się pierś kurczaka w niteczkach. do yalanci nie.

    OdpowiedzUsuń