MENEMEN

Spotkałam się z określeniem "jajecznica po turecku", ale poza tym, że jest to potrawa z jajek nie przypomina typowej jajecznicy. Jajka wydają się być tylko dodatkiem do warzyw. Prawdziwy menemen należy robić w taki sposób, żeby zółtko i białko jajka nie były do końca ze sobą zmieszane.

Składniki (dla dwóch osób):
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 większe pomidory (najlepiej 3 - 4 z puszki + odrobina soku)
- 1 - 2 zielone podłużne papryki (sivri biber)
- sól, pieprz, pul biber
- oliwa 


Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w kostkę, pomidory obierany ze skórki, wycinamy twardy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli mam pomidorki z puszki odcinamy tylko końcówki z ogonkiem. Paprykę kroimy na kilka mniejszych części lub drobno - jak kto woli. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę. Kiedy się trochę zeszkli wrzucamy pomidory i paprykę. Lekko solimy i mieszamy wszystko. Kiedy całość nabierze temperatury wbijamy jajka, które lekko rozprowadzamy na pomidorach. Nie mieszamy jak jajecznicy chociaż jak kto woli:) Jajka lekko solimy, dodajemy  pieprz i pub biber.  Patelnię zakrywamy pokrywą na parę minut aż jajka się zetną. Można dodać też mięso - sucuk lub pastırmę. Na dwóch pierwszych zdjęciach widać tradycyjny menemen. Na tym poniżej wersja "jajecznicowa" :)



1 komentarz: