DÜĞÜN ÇORBASI

 Zupa ślubna. Delikatny rosół z jogurtem o nucie cytryny i mięty.

Składniki:
- pierś kurczaka (bez skóry)
- 6 - 7 szklanek wody
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki jogurtu
- 1 jajko
- suszona mięta
- pul biber
- 2 łyżki masła
- sok z połówki cytryny
- skórka cytryny
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rosół - do garnka wlewamy 6 szklanek wody, wrzucamy piersi kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy koło 1 - 1,5 godziny.  Kurczak nie powinien być zbyt twardy. Do szklanki wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, jajko, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę. Dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do zupy koniecznie przy tym mieszając. Gotujemy jeszcze 2 - 3 minut. Na koniec na patelni roztapiamy masełko z pul biberem i polewamy zupę w miseczkach.



1 komentarz:

  1. Jak dodaję jogurt do jakiejkolwiek zupy, to zawsze mi się rozwarstwia. Jest jakiś sposób żeby tego uniknąć? Jak zabielam śmietaną nie mam takich problemów...

    OdpowiedzUsuń