
Składniki:
- 500 g jagnięciny lub miękkiej wołowinki
- 700 g cebuli (jak najmniejszej)
- 2 pomidory
- 2 - 3 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu
- łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól, tymianek, pul biber
- oliwa
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z czosnkiem, tymiankiem i lekko solimy. Dodajemy pomidory, a po chwili całość zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy cebule - w całości dlatego muszą być to małe cebule. Dodajemy koncentrat i resztę przypraw. Dusimy aż woda odparuje, a cebula będzie miękka.
Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)
OdpowiedzUsuńa mogłabyś podać jakiś przepis na udka z kurczaka (np:z wykorzystaniem jałowca)bo faktycznie u nas do drobiu raczej nie wykorzystuje.
OdpowiedzUsuńTo powinna być jakaś konkretna cebula, czy chodzi tylko o rozmiar?
OdpowiedzUsuńTeż dołączam się do prośby o coś z kurczakiem, dobry tavuk nie jest zły :)
w Turcji taką malutką cebulę można kupić osobno:) w Polsce trochę musimy się namęczyć i powybierać mniejsze sztuki. Ja też mam cholerną ochotę na coś kurczakowego :)
OdpowiedzUsuńTa malutka cebulka w Turcji nazywa sie güver. W Polsce dostępna jako szalotka (lub czosnek askaloński).
OdpowiedzUsuń