Składniki:
- ciasto francuskie
- 100 g masła
pudding:
- 2 żółtka
- 4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki skrobii
- 3 łyżki mąki ryżowej
- szczypta soli i pieprzu
syrop:
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier puder. W międzyczasie rozkładamy ciasto na formie i smarujemy je rozpuszczonym masłem. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy żółtka ze skrobią i mąką. W razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłego mleka. Dodajemy do mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Szybko wylewamy masę na wierzch ciasta w formie, równomiernie rozprowadzamy i zakrywamy kolejną warstwą ciasta, którą również smarujemy masłem. Kiedy masa wewnątrz odrobinę się zetnie kroimy ciasto na równe kwadraty i wstawiamy do pieca. Pieczemy w temperaturze 180'C aż ciasto nabierze złocistego koloru. Przygotowujemy syrop - gotujemy wodę z cukrem. Po wyciągnięciu z pieca delikatnie zalewamy ciasto syropem. Nie należy przesadzać z jego ilością - to nie baklava:) dlatego należy trzymać się proporcji podanych w przepisie. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem, pistacjami lub wiórkami kokosowymi.
Slinka leci! :) chyba nie jest bardzo kaloryczne ...
OdpowiedzUsuń