LAZ BÖREĞİ

Jest to specjalność z rejonu Morza Śródziemnego. Delikatne ciasto z mlecznym nadzieniem. Na pierwszy rzut oka przypomina napoleonkę :). Ciasto możemy właśnie przygotować według tego samego przepisu lub użyć gotowe ciasto francuskie. Turcy do przygotowania tego ciasta w domu najczęściej używają gotowego baklavalık yufka więc jeżeli akurat mamy takie ciasto pod ręką warto je wykorzystać.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 100 g masła
pudding:


  • 2 żółtka
  • 4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki skrobii
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta soli i pieprzu
syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier puder. W międzyczasie rozkładamy ciasto na formie i smarujemy je rozpuszczonym masłem. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy żółtka ze skrobią i mąką. W razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłego mleka. Dodajemy do mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Szybko wylewamy masę na wierzch ciasta w formie, równomiernie rozprowadzamy i zakrywamy kolejną warstwą ciasta, którą również smarujemy masłem. Kiedy masa wewnątrz odrobinę się zetnie kroimy ciasto na równe kwadraty i wstawiamy do pieca. Pieczemy w temperaturze 180'C aż ciasto nabierze złocistego koloru. Przygotowujemy syrop - gotujemy wodę z cukrem. Po wyciągnięciu z pieca delikatnie zalewamy ciasto syropem. Nie należy przesadzać z jego ilością - to nie baklava:) dlatego należy trzymać się proporcji podanych w przepisie. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem, pistacjami lub wiórkami kokosowymi.




1 komentarz: