
Składniki:
klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa (wołowinka najlepiej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- pul biber
- słodka papryka
- kmin rzymski
- kolendra
- tymianek
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
krem ziemniaczany:
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- pół szklanki mleka
- sól
dodatki:
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ser kaşar lub inny twardy ser o wyrazistym smaku (świetnie nadaje się parmezan)
Przygotowanie:

Mięso mieszamy z podanymi przyprawami, startą cebulką, czosnkiem i olejem. Formujemy płaskie klopsiki w których robimy dołek i układamy je w formie, w której będziemy je piec. Z 0,5 kg mięsa powinno ich wyjść 10 - 12. Sypiemy do nich starty ser i nakładamy pure, na które również dajemy ser. Zamiast tego można po prostu pure przygotować ze startym serem (3 - 4 łyżki).
W szklance wody rozrabiamy łyżkę koncentratu pomidorowego i wlewamy do naczynia z klopsikami.
Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni 20 - 30 minut.
Fajny przepis, kiedys z pewnoscia sprobuje. Pytanie jaki olej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak olej to zwykły słonecznikowy:) jego przeważnie używa się w Turcji no i oczywiście oliwy z oliwek.
OdpowiedzUsuńDzieki serdeczne!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona wersja mielonego :)
OdpowiedzUsuń