
Składniki:
- 500 g jagnięciny / cielęciny lub dobrej, miękkiej wołowiny
- 200 g grzybów (np. pieczarki)
- 1 cebula
- 3 pomidory lub pomidory z puszki (bez soku)
- 2 sztuki sivri biber (zielone świeże peperoni)
- łyżka koncentratu
- sok z połówki cytryny
- tymianek
- sól, pieprz
puree:
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy tymianek i odrobinę oliwy, a pokrojone grzyby skrapiamy cytryną i lekko solimy. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso, grzyby, pomidory, koncentrat, pół szklanki wody i dusimy koło 30 - 40 minut.
Ugotowane ziemniaki dukamy z masełkiem, mlekiem i doprawiamy. Gotowy gulasz nakładamy na środek puree. Tak podane nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze lepiej smakuje:)
Mam pytanie odnośnie doner kebabów podawanych w istambule,a mianowicie chodzi mi oto jakich przypraw do nich dodają.Szukając informacji na intrnecie najczęściej dowiaduję się że jest to tylko czosnek,cebula i kekik.Czy na prawdę to wszystko.
OdpowiedzUsuńTo nie wszystko :)...w skład przyprawy do dönera (Döner baharatı) wchodzi:
OdpowiedzUsuńczosnek, cebula (suszone), tymianek (kekik) - zgadza się.
Poza tym obowiązkowo: papryka słodka i ostra, kmin rzymski i pieprz czarny.
Wielkie dzięki, właśnie to mnie najbardziej interesowało czy dodają Kumin.
OdpowiedzUsuńI jeszcze jedno pytanie :nigdzie nie mogę dostać tej przyprawy Kekik ,proszę odpowiedz czy bardziej w aromacie to oregano czy tymianek.
Zdecydowanie tymianek:) Taka przeciętna turecka gospodyni nie zna różnicy między kekik (tymianek), a kekik otu (oregano). Te rośliny pochodzą z tej samej rodziny więc mają zbliżony aromat, ale w Turcji nie jest to tak rozróżniane jak w Polsce. Dowiedziałam się to od kogoś kto jest tureckim kucharzem i zna dobrze nazwy wszelkich przypraw stosowanych w kuchni tureckiej i innych kuchniach świata.
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić zielone pepperoni?
OdpowiedzUsuń