
Składniki:
- 0,5 kg lodów waniliowych
- białko z dwóch jajek
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych lub zmielonych dowolnych orzechów
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- olej
Przygotowanie:
Lody wyciągamy z zamrażarki na ok. 10 minut. Za pomocą łyżki do lodów formujemy z nich kulki, przekładamy do plastikowego naczynia i z powrotem wkładamy do zamrażarki na godzinę aby stwardniały. Przygotowujemy panierkę - płatki kukurydziane rozdrabniamy, dodajemy wiórki lub orzechy, bułkę tartą, cynamon i cukier puder. Wyciągamy lodowe kulki, moczymy w białku i dokładnie obtaczamy w panierce. Warstwa powinna być dość gruba. Kulki wkładamy do zamrażarki na kolejną godzinę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej (ok. 4 - 5 cm) i ostrożnie najlepiej łyżką wkładamy lody. Każdą kulkę smażymy 15 sekund i delikatnie wyciągamy. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i polewą czekoladową :)
Słyszałam już o takim podaniu lodów, ale jeszcze nie odważyłam się ich zrobić... Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuń