Czyli frytki z mięsem - coś co możecie kojarzyć z budek z kebabem w Polsce :). Oczywiście nie ma to porównania z wersją podawaną w Turcji czy domową. Trochę pracochłonne danie ze względu na przygotowanie frytek, ale opłaca się.
Składniki:
- 400 g miękkiej wołowiny (najlepiej polędwica)
- 500 g ziemniaków
- tymianek
- pul biber
- czosnek
- 1 łyżka startej cebuli
- jogurt
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w paseczki 4 - 5 cm. Dodajemy 4 łyżki oleju, startą cebulę, tymianek, pul, biber, sól i pieprz oraz łyżkę jogurtu. Nacieramy tym mięso i odstawiamy co najmniej półtorej godziny. Zamiast zwykłej soli można użyć soli zmiękczającej mięso. Przy polskiej wołowinie jest to wskazane:). Ziemniaki obieramy i również kroimy w paski - jak frytki. Jogurt mieszamy z czosnkiem (pół szklanki jogurtu na jedną porcję kebabu). Ziemniaki smażymy na głębszym oleju - trzeba je co jakiś czas przewracać. Kiedy smażymy ostatnią partię frytek można brać się za smażenie mięsa. Na środek porcji frytek kładziemy jogurt, a na to mięso. Można dorzucić świeżego pomidorka.
tuset, titanium ring for men and women in spades
OdpowiedzUsuńThis page 2014 ford fusion energi titanium contains links to titanium headers all titanium knee replacement the titanium pans images, microtouch titanium trim walmart sounds, features and