ÇİĞ KÖFTE

Klopsiki z surowego mięsa i bulguru. Ojczyzną çiğ köfte jest Armenia, ale obecnie stanowią danie regionalne we wschodniej Turcji - w takich miejscowościach jak Şanlıurfa, Adanie, Diyarbakırze, Mardin i Elazığ.
Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Od dziecka uwielbiam tatar dlatego nie boję się surowego mięsa :) Prawdziwe çiğ köfte powinny mieć dość ostry smak (czasami aż zbyt ostry!!:) dlatego podaje się je z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny dla złagodzenia.

Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa (baranina lub wołowina)
- 2,5 szklanki bulguru
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- szczypiorek/ pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu paprykowego (może być harissa)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- szklanka ciepłej wody
- pul biber, isot, kmin rzymski, sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Bulgur, koncentrat, przyprawy i oliwę mieszamy. Dodajemy szklankę ciepłej wody i całość ugniatamy. Kiedy bulgur będzie miękki dodajemy mielone mięso, cebulę, czosnek i inne dodatki. Ugniatamy dalej przez conajmniej 20 minut, nawet do godziny. Z masy formujemy podłużne klopsiki. Podajemy z sałatą i cytryną do skropienia





2 komentarze:

  1. Witam, a kaszę bulgr nie gotować wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie, jak tłumaczył mi mój "teściu" kasza bulgur jest "gotowana" poprzez tarcie jej... wytwarza się ciepło w trakcie tarcia, ugniatania, wilgoć też tu pomaga... wiem, że on miał taką specjalną formę z prązkowanym dnem co wzmagało tarcie w trakcie zagniatania masy... nigdy nie gotował kaszy... my jadaliśmy to zawiniete w sałatę, z płaskim chlebem tureckim do zagryzienia, ew. do cig kofte dolewaliśmy troszkę sosu tzatziki :P absolutnie obłedna przekąska, pikantna, sycąca... uwielbiam i szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń